Fotografie: Joraima Tromp, Judith de Vries

Fotografie: Joraima Tromp, Judith de Vries

Het blijkt dat onze voorouders niet zulke grote vleeseters waren als dat het Paleo-dieet voorschrijft nu er 780.000 jaar oude, eetbare plantenresten zijn gevonden in het Noorden van Israël. Dat is bijzonder want plantenresten vergaan doorgaans snel, het zijn de dierlijke skeletten die wel worden teruggevonden. Echter, aan het Hula-meer zijn 55 eetbare planten in het slib bewaard gebleven zoals noten, vruchten, zaden, groenten, knollen en wortels.

Aanhangers van het paleo-dieet propageren een voedingspatroon met veel vlees, vis, fruit, noten en rauwe groenten. Zij geloven namelijk dat onze spijsvertering in de afgelopen twee miljoen jaar nauwelijks veranderd is en willen daarom eten zoals onze voorouders. Hierbij mijden ze zetmeel uit aardappelen, granen en rijst. Het Israëlisch onderzoek toont aan dat er veel minder vlees werd gegeten dan gedacht en er juist hevig geleund werd op plantaardige voeding inclusief voeding met veel zetmeel.
Drie waterplanten, rijk aan zetmeel (een koolhydraat), blijken een groot bestandsdeel van de dagelijkse voeding te zijn geweest. Dat zijn waternoten, vosnoten en pijlkruid. In Oost-Azië, Japan, China en Thailand wordt dit nog steeds gegeten als groente en soms gepoft als popcorn. De Chinese waterkastanje, Eleocharis dulcis, is bijvoorbeeld een waternoot waarin kalium, koper, mangaan en B6 zitten en vind je ook in de dimsum.

Een interessant boek “Paleofantasy” hakte in 2013 al in op de Paleo-theorie.

paleofantasy 

De Israëlische onderzoekers  vermoeden ook dat er toen al ‘gekookt’ werd met vuur (terwijl de oudste resten die dat bewijzen pas 400.000 jaar oud zijn). Verhitting heeft als voordeel dat giftige stoffen geneutraliseerd worden waardoor er meer soorten planten eetbaar worden.

Wortelen zijn voedzamer wanneer deze warm worden bereid. Voor tomaten geldt hetzelfde. Door verhitting worden de carotenoïden (antioxidant) vrijgemaakt uit de chloroplasten van deze groenten waardoor het lichaam de voedingsstoffen beter kan opnemen.

Recept wortelsoep
(voor 6-8 porties)
Ingrediënten
⦁ 1 theelepel korianderzaad
⦁ 3 el milde olie
⦁ 1 theelepel kerriepoeder
⦁ 1 eetlepel vers geraspte gember
⦁ 2 uien
⦁ 750 gram wortelen
⦁ 1,5 theelepel citusrasp (liefst bio-limoen)
⦁ 2 theelepels citrussap
⦁ 1 liter bouillon, kan kip of groenten zijn. Je kunt ook bouillonblokjes gebruiken.
⦁ Yoghurt, ter garnering
⦁ Korianderblaadjes, ter garnering

Bereiding
1. Stamp de korianderzaadjes fijn of maal het in een pepermolen.
2. Doe de olie, korianderpoeder en kerriepoeder in een pan met dikke bodem. Één minuutje bakken, voeg dan de gember toe en bak nog één minuutje.
3. Nu gaan de gehakte uien, wortelschijfjes en de rasp erbij. Roer tot de uitjes glazig worden.
4. Voeg nu de bouillon toe en breng het aan de kook. Daarna zet je het vuur laag en kook het 30 minuten tot de wortelen gaar zijn en anders kook je het nog even door.
5. Nu pak je de pureerstaaf en pureer het tot een gladde massa.
6. Voeg zout, peper en limoensap toe. Als de soep te dik is, voeg je bouillon toe en anders water.
Dien op en garneer met koriander en yoghurt.

waterkastanje

————————————————————————————————————————————————————————————————————

Bronnen

– http://m.pnas.org/content/early/2016/11/29/1607872113.abstract
– Het voorkomen van kanker: de laatste wetenschappelijke inzichten ,Richard Beliveau,Denis Gingras, pagina 117
– https://nl.wikipedia.org/wiki/Chinese_waterkastanje
– http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2716/2