Eerder schreven we over het spoorelement ijzer met een lekker mosselrecept erbij voor de schelpen in tomatensaus met een walnoot spinziesalade. En at Joraima op haar American Roadtrip een mosselburger.

Joraima's American Roadtrip Fotografie: Joraima Tromp

Joraima’s American Roadtrip
Fotografie: Joraima Tromp

Mosselen zijn koningin heemijzer. Dat is de dierlijke en best opneembare variant het spoorelement ijzer. In 100 gram mosselen zit 6,7 miligram heemijzer en het dagelijks minimum dat je moet binnen krijgen, ligt tussen de 8 en 15 miligram. Zet die mosselpan maar op

..het feestje wordt wel een beetje verstoord want in de Oosterschelde, waar veel mosselen en oesters worden gekweekt, is er tetrodotoxine in de mosselen aangetroffen. Misschien heb je ooit van ‘fugu’ gehoord, de Japanse kogelvis, dat het gif in zich draagt geproduceerd door bacteriën. Eet je het, dan is de kans groot dat het je laatste maal was want het verlamt je, de zenuwcellen kappen er even mee waardoor ademen onmogelijk wordt. Er is geen tegengif alleen hulp van beademingsapparaten. Oi.

Fugu Fotografie: http://www.publicdomainpictures.net/view-image.php?image=121195&picture=&jazyk=CN

Fugu
Fotografie: http://www.publicdomainpictures.net/view-image.php?image=121195&picture=&jazyk=CN

Sinds een jaartje test de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de mosselen wekelijks op dit gif nadat in 2013 en 2014 in Zuid-Engeland bij mosselen en oesters de kop op stak. Bij dat onderzoek bleek ook de Oosterschelde bemest te zijn.
vermoed wordt dat de bacteriën door de klimaatverandering hun leefgebied verbreiden.
Nooit meer mosselen?
Nou nee, wij aten ze gisteren nog en ademen nog prima. Mosselen in de winkel zijn allemaal getest. Zelfs als je een kilo per persoon naar binnen werkt, werken je zenuwcellen nog wat in de testen is een behoorlijke veiligheidsmarge ingebouwd. En daarbij test de NVWA test op meer dan alleen het fugu-vergif. Zet die pan maar op!

Mosselburger in Californië Fotografie: Joraima Tromp

Mosselburger in Californië
Fotografie: Joraima Tromp