Een kleine fotoreportage toegewijd aan de in ons ogen beste en fijnste thee winkel van Amsterdam.

Het is altijd een cadeau om na een zware training heerlijk bij te komen bij Formacha. Het is niet alleen de top kwaliteit thee die het doet maar ook de zeer vriendelijke en gastvrije dames die de sfeer daar zeer aangenaam maken. Ondanks de vele bezoekers die dag, namen ze nog alle tijd voor elke gast die binnen kwam en werden de gerechten en thee met liefde bereid.

Links op beeld staat de ‘slowdripmachine’ waarin Amanda en Hisaja thee maken. Het kost 8 uur om 1 liter thee te krijgen. De smaak is zacht en vol, zonder bitterheid.

Eigenaresse Amanda Yiu is ook de officiële ambassadeur van de PuEhr tea in Europa. Het hart van de PuEhr ligt in Yunnan, China en die overheid heeft haar gevraagd om de thee te promoten.

IMG_2305 copy

IMG_2314 copy

Slow drip groene thee. Het duurt 8 uur voordat er 1 liter thee klaar is. Het wordt als een ijskoude shot geserveerd. Geurloos met een intense smaak.

De winkel heeft twintig theesoorten te koop en te proeven: groene, oolong, rode en PuEhr thee. Ook is er één kruideninfusie.

IMG_2321 copy

IMG_2317 copy

huisgemaakte onigiri. Deze japanse ‘rijstballen’ worden op bestelling gemaakt dus altijd vers. Hier met tempura (rechts) en tonijn (links)

IMG_2335 copy

De biologische ijsthee wordt in een mega glas geserveerd met verse munt en citroensap, op lekker veel ijs en tot de nok toe gevuld met thee. Verslavend!

IMG_2328 copy

De ‘Alishan’ een biologische oolong thee

Een (rechts) handige thee pot die met één hand kan worden gebruikt. Thee wordt uit aardewerk gedronken omdat in emaille of andere metalen theepotten de smaak blijft hangen.

Formocha 2 is gelegen op de hoek van de Looiersgracht en Eerste Looiersdwarsstraat, hartje Amsterdam op steenworp afstand van de Elandsgracht.

Tekst en Fotografie: Joraima Tromp