Ooit zagen we in Turkije een jochie melk direct van de koe drinken. Hij overleefde het tegen al onze verwachtingen in want rauwe melk is toch zo’n beetje dodelijk? Niets is minder waar volgens schrijver Schmid. Rauwe melk is hartstikke gezond. Mits je kwalitatief goede melk drinkt van koeien die in de wei lekker gras en klaver aten. Een blije koe geeft goede melk die je niet hoeft te verhitten en waar je ook geen andere ingewikkelde dingen mee moet doen. Pure melk is een bron van vitamines! 

Deze kennis gaat lijnrecht in tegen hippe, veganistische trends. Alles waar health obsessed celebrities in geloven zoals Beyonce die veganisme promoot en de vegan-bodybuilders. Ze hebben wel een punt, want onze melk stelt tegenwoordig niet meer zo veel voor. Schaalvergroting verpestte de kwaliteit van de witte motor. Het voedzame hebben we er grotendeels uitgehaald doordat alles om kwantiteit is gaan draaien in het productieproces van melk. En zoals wel vaker gebeurt bij massaproductie is de kwaliteit daar het slachtoffer van geworden. De boer wordt niet voor de kwaliteit maar voor de kwantiteit betaald, met het percentage vet als graadmeter. Hoeveel CLA (geconjugeerd linolzuur), mineralen of vitaminen in melk zitten wordt niet gemeten.

 Waar het fout gaat
De koe is meer gaan produceren waarbij de melkkwaliteit terug is gelopen. Door fokken, technologisch geoptimaliseerde stallen, synthetische hormonen als het Bovine-groeihormoon en een graan gebaseerd dieet geeft een koe 20 keer meer melk dan ze nodig heeft om een gezond kalf te zogen. Van 7,5 liter per dag in 1950 tot 22,7 liter in 2000. De ‘verwatering’ van melk die het gevolg is van deze productiemethoden, betekent dat de vitamine E en beta-caroteen die de koe beschikbaar heeft, over een grotere hoeveelheid wordt verspreid. Gras gevoerde koeien produceren minder maar betere melk.

Verkeerde voeding, zoals hoog-geconcentreerde graanrijke diëten in de moderne melkindustrie, leidt tot een verzuring van de pens. Grote hoeveelheden zetmeel en andere snel fermenterende koolhydraten zorgen voor hoge concentraties glucose in de pens waardoor darmbacteriën er kunnen leven en toxines vrijkomen die de bloedtoevoer naar de hoeven nadelig beïnvloeden. Dat kan leiden tot laminitis; een ontsteking die kreupelheid veroorzaakt. Het ontbreken van snelgroeiend gras in het dieet van de koe is ook een factor. Snelgroeiend gras, zoals in de lente, bevat meer vitamine K1. Koeien en andere dieren die melk geven, maken daar de dierlijke variant van; K2. Deze vitamine activeert proteïnen die verantwoordelijk zijn voor de opslag van calcium en fosfor in de botten en tanden. Het beschermt tegen gaatjes en verkalking en ontstekingen in de bloedvaten en de opbouw van plak. Dit gras ontbreekt tegenwoordig in het dieet van veel koeien. Met logisch gevolg voor de kwaliteit.

Betonnen stalvloeren leiden ook tot laminitis doordat koeien daar lang op staan, in plaats van op zacht gras, verandert de hoek van de hoef dat leidt tot een andere verdeling van het gewicht van de koe met als gevolg laminitis. De levensduur van de koe in de moderne melkindustrie is door alles terug gelopen van 12 tot 15 jaar naar minder dan 4 jaar (42 maanden).

De hitte van het pasteurisatieproces maakt alles dood of kapot door verhitting. Dood zijn de enzymen die helpen bij de opname van mineralen! Ook de structuur van de mineralen wordt aangetast waardoor ze minder opneembaar zijn en daarnaast lopen de vitaminegehaltes terug. Vitamine C bijvoorbeeld, vermindert met -10% tot -50%; dat is meer dan er in een citroen aanwezig is. Acht belangrijke enzymen beschermen melk en maken het voedzamer. Een test om te kijken of pasteurisatie geslaagd is, is de afwezigheid van het enzym phosphatase. Die legt het loodje bij de kooktemperatuur van pasteurisatie.

Wat we dus missen
Gefermenteerde melk(producten) komen in alle melkdrinkende culturen voor. In lacto-gefermenteerde producten gebeurd veel moois. Lactobacilli, de organismen die het melkzuur maken, groeien en vergemakkelijken de verteerbaarheid van de producten, ook verhogen ze de hoeveelheid vitaminen. Daarnaast vermenigvuldigen enzymen zich, samen met substanties die anti-biotische- en anti-kankereigenschappen hebben. Melkzuur stimuleert ook de groei van goede darmflora.Kaas, rauwmelkse, is ook gefermenteerd. Bij de wettelijke beschermde boerenkaas wordt wei (lichtgelig water) verwijderd en aan de over gebleven wrongel specifieke bacteriën en soms ook zout toegevoegd. De ideale manier om de melk op te slaan voor langere perioden want in kaas zit calcium, fosfor en andere mineralen, in vet oplosbare vitaminen, B en zelfs vitamine C in een vorm die gemakkelijk opneembaar is.

Een Nederlandse boer die na het lezen van dit boek besloot zijn productiemethode om te gooien en te gaan voor gras gevoerde koeien, vrij van antibiotica en een graanrijk dieet is Andre Mulder. Het mooie is dat zijn producten in het hele land te koop zijn.

20160307_155337

“The Untold Story of Milk”

Boek: “The Untold Story of Milk”, the History, Politics and Science of Nature’s Perfect Food: Raw Milk from Pasture-Fed Cows

Auteur: Ron Schmid, ND

ISBN-nummer: 978-0-9792095-2-90-9792095-2-8